Mănăstirea Putna

Mă consider norocoasă fiindcă mama mea s-a născut în satul Costișa din județul Suceava iar anul acesta am ajuns cu soțul meu în Bucovina pentru cateva zile. Ar fi fost pacat să ajungem în Bucovina şi să nu vizităm cel puţin o mănăstire. Fiecare mănăstire are stilul şi unicitatea ei. Noi am vizitat Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița și Mănăstirea Voroneț.

Putna se află în valea râului Putna, în comuna Putna la aproximativ 22 km de Rădăuți fiind împrejmuită de dealuri împădurite şi de privelişti minunate.

Manastirea Putna

Nu există taxă la intrarea în Mănăstire, există doar taxă pentru muzeu (5 lei/persoană pentru cei care au loc de muncă sau 2 lei persoane pentru cei fără loc de muncă) iar taxa foto costă 10 lei. Manastirea Putna Bucovina

Dacă esti îmbrăcat necorespunzător (maieu, pantaloni scurți) vei primi la intrare o fustă sau un halat.

Ridicarea bisericii este legată de victoria de la Chilia a domnitorului Ştefan cel Mare, în anul 1465. Se spune că, pentru a afla unde să ctitorească această biserică, voievodul a tras cu arcul dintr-un vârf de munte din apropiere şi a hotărât să construiască biserica acolo unde a căzut săgeata. Lucrările au început în 1466 şi s-au terminat în 1469.

Biserica Manastire Putna

Am admirat Turnul Eminescu, un turn datat în 1757, ce poartă numele poetului în amintirea manifestărilor de aniversare a 400 de ani de la ridicarea bisericii, la care a participat Eminescu şi alţi oameni de cultură.

Mihai Eminescu manastire PutnaMănăstirea Putna este prima biserică zidită de domnitorul Ștefan cel Mare și aici se află și mormantul lui dar și al doamnei Maria din Mangop, a doua soţie a voievodului, şi al lui Bogdan al III-lea, fiul domnitorului.

Stefan cel Mare Manastire Putna

Noi am vizitat biserica si muzeul mănăstirii. În muzeu se află tezaur păstrat din timpul lui Ștefan cel Mare. Din păcate în muzeu nu am avut voie să facem poze.

Din cate am înteles, pictura din biserică a fost refăcută în anul 2001. Este deosebita!

Pictura Manastire Putna

Manastirea Putna Bucovina pictata

Manastire Putna curte

Clopot Manastire Putna

Actuala cladire se datoreaza veacului al XVII-lea fiind modificata ulterior in 1757 si la inceputul veacului nostru. Cu toate transformarile aduse, manastirea isi pastreaza neschimbat aspectul de cetate, atit de caracteristic marilor asezaminte manastiresti moldovenesti.

Manastire Putna curte

Recomand să vizitati Mănăstirea Putna, puteti simti aroma istoriei, spiritul credintei dar si liniste interioara. Sunt foarte multe pensiuni in zonă dar stiu că te poti caza și la mănăstire. Exista un magazin de suveniruri in interiorul muzeului dar si la intrarea in manastire.

4 comments

  1. […] Mănăstirea Putna […]

  2. […] din Bucovina, după ce am vizitat (Mănăstirea Putna, Sucevița, Voroneț, Chilia lui Daniil Sihastrul și Ceramica din comuna Marginea), am plecat spre […]

  3. […] Humorului-Radăuți (destinația era localitatea Rădăuți, județul Suceava). Am vizitat Manastirea Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul, Manastirea Sucevita, Atelierul de ceramica din comuna Marginea și […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

O parte din Mine

Alege sa trăiești, alege să iubești chiar dacă îți este greu....lângă tine e mereu Dumnezeu! :))))

L. Diana

"Fashion fades, only style remains the same."Coco Chanel

TeaTime with Lilly

let's have a cup of words

Andreea Cristea Travel

Calatoreste cu Andreea Cristea

SLOWAHOLIC®

A personal blog about traveling and taking time to enjoy the good, the fun and the lovely.

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

RĂZVAN NOVAC PHOTOGRAPHY

CĂLĂTOR, FOTOGRAF, BLOGGER

%d bloggers like this: