Ceramica Neagră din comuna Marginea, județul Suceava

Comuna Marginea este situata in partea central-nordica a judetului Suceava, la aproape 9 km vest de Radauti, de-a lungul paraului Sucevita. Așadar, în drumul spre Mănăstirea Sucevița vă puteți opri în Marginea, pe strada principală. O să vedeți atelierul pentru că este semnalizat prin indicatoare.

Marginea-ceramica-neagra-magazin

Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice. Ea se mai intalneste astazi numai in atelierele de olarit din Marginea. Tehnica olăritului s-a pastrat pana azi, cu ceva mici schimbari: pamantul este adus de olar de la marginea satului, insa vasele sunt arse in cuptoare, inchise si in partea de sus si la gurile de foc. La fel ca si dacii, mesterul framanta lutul cu mainile goale, dupa ce l-a inmuiat cu apa. Isi alege apoi un bulgare de pamant, il pune pe roata si totul incepe sa se transforme, pana cand in ochiii mesterului se citeste multumirea lucrului bine facut.

Marginea-ceramica-vaze-comuna-radauti-suceava

Noi am avut norocul sa il vedem pe un tanar mester in actiune, cred ca a durat mai putin de un minut pana a terminat vasul. După aceea l-a pus la uscat, alaturi de celelalte vase.

bucovina-ceramica-neagra-margineaceramica-neagra-comuna-marginea-suceavaÎn cadrul complexului de la Marginea se afla si un muzeu etnografic, amenajat intr-o casa veche de peste 100 de ani. Acolo pot fi admirate costume populare din Bucovina, în special din zona Radauti. În muzeu mai pot fi gasite si obiecte de ceramica, tesaturi, impletituri, cosuri de nuiele, coliere din margele, oua incondeiate, oua cu margele. Arhitectura specifica locului este completata de covoarele de lana, confectionate manual de mainile iscusite ale femeilor din sat.

Magazinul de ceramică are o largă varietate de vase, magneti si diverse obiecte traditionale. Preturile mi s-au parut acceptabile iar obiectele realizate acolo unice. Acum zece ani mi-am achizitionat o vază din ceramică neagră însă în urmă cu un an mi s-a spart dar anul acesta mi-am cumpărat alta.

Astept poze de la Marginea!

5 comments

  1. […] Ceramica Neagră din comuna Marginea, județul Suceava […]

  2. Luana Murgu · · Reply

    Ei, uite ca de asta nu am stiut cand am fost pe acolo.

    1. Ati fost anul acesta acolo? Da…eu stiu de cand eram mica, am unchi si verisori din Marginea. Va pup

  3. […] după ce am vizitat (Mănăstirea Putna, Sucevița, Voroneț, Chilia lui Daniil Sihastrul și Ceramica din comuna Marginea), am plecat spre Sighișoara. Pe drum am admirat peisajele și am facut popas în Piatra Neamt, […]

  4. […] județul Suceava). Am vizitat Manastirea Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul, Manastirea Sucevita, Atelierul de ceramica din comuna Marginea și Manastirea Voronet. Spre casa (Timișoara) am plecat duminică și am ajuns marți […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

O parte din Mine

Alege sa trăiești, alege să iubești chiar dacă îți este greu....lângă tine e mereu Dumnezeu! :))))

L. Diana

"Fashion fades, only style remains the same."Coco Chanel

TeaTime with Lilly

let's have a cup of words

Andreea Cristea Travel

Calatoreste cu Andreea Cristea

SLOWAHOLIC®

A personal blog about traveling and taking time to enjoy the good, the fun and the lovely.

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

RĂZVAN NOVAC PHOTOGRAPHY

CĂLĂTOR, FOTOGRAF, BLOGGER

%d bloggers like this: